'Ik handel vanuit een diep verlangen...'

Wil je iets bestellen en zit je keus er niet bij? Neem dan contact op via mail of stuur een appje naar 0643176263. De webshop is vrij leeg. Door de coronamaatregelen heb ik geen ruimte om alle voorrad toe te voegen. Ik heb echter nog genoeg in mijn atelier en kan van alles voor je maken! 

Schaap & Aap

Ik, Greetje de Jezus (echtgenote, moeder, autonoom beeldend kunstenaar, wereldburger) heb Schaap & Aap opgericht.

Ik handel vanuit een diep verlangen om op een duurzame manier om te gaan met een van de eerste levensbehoeften van onze kinderen. Een lekkere (warme) duurzame broek aan hun kont!


Ik vind leuke kleding belangrijk, schoon en heel. Je kunt er mee laten zien hoe je in het leven staat. Het maakt een fundamenteel deel uit van wat we willen communiceren over onszelf.


Toen ik moeder werd voelde ik heel sterk dat ik mijn kind niet naar een kinderopvang wilde brengen.

Dit verlangen en de eisen die ik aan mijn kunstenaarschap stel zijn de motor geweest achter het oprichten van Schaap & Aap.

Korte termijn

Sinds ik moeder ben wordt het voor mij steeds moeilijker om te negeren hoe slecht het met onze planeet aarde gaat. Hoe mensen lijden, hoe de aarde lijdt. Op de korte termijn levert het winst op maar op de lange termijn zullen onze kinderen hiervoor de prijs betalen.

Ik voel dat ik moet ingrijpen, want hoewel ik zelf graag bio-katoenen kleding en verantwoorde ‘wolletjes’ voor mijn kind koop merk ik dat ik dit niet meer genoeg vind.


Het is heerlijk om in je ‘bubbel’ te blijven en te denken dat je verantwoord bezig bent. Niet dat je dat niet bent, je bent goed bezig zelfs, eco, groen en verantwoord, dat is de toekomst! Maar wat te doen in de tussentijd? Wat doen we met die enorme bergen afval die de ‘fast fashion industrie’ produceert? Dat is namelijk hoe de toekomst er uit ziet, letterlijk bergen van afval. En daar wil ik nu iets mee doen.

Opmaken

Het is belangrijk dat we ons realiseren dat ‘wegdoen’ geen wegdoen is. Het is niet weg, het gaat alleen ergens anders naar toe. Vroeger maakte mijn oma Dina van een versleten onderbroek nog een vaatdoek. De versleten wollen hemden van mijn stiefmoeders oma werden gebruikt om kinderhemdjes te maken.

Tegenwoordig  brengen we onze oude kleding in het gunstigste geval naar een kringloop of weggeefwinkel. Veel kleding beland ook 'gewoon' in de prullenbak. En als we denken goed te doen door onze kleding netjes in de 'kledingcontainer' te gooien beseffen we niet dat deze kleding niet wordt geschonken aan mensen die het hard nodig hebben.

Deze kleding wordt (bijna allemaal) gesorteerd en per kilo verkocht aan handelaren. Waarna het veelal verscheept wordt om vervolgens tegen spotprijzen gedumpt te worden op lokale markten in verre landen. Daar vernietigd het  door de lage prijs weer de lokale textielindustrie.

Groen denken

‘Groen’ is steeds gewoner geworden de afgelopen 10 jaar. Echter in de afgelopen 30 jaar slechts uitgegroeid tot 1% van de wereldeconomie. Dat moet beter kunnen hoor ik je denken... Het is tijd voor een andere aanpak.

Blauwe economie

Niet groen maar blauw is de toekomst. Een blauwe economie. Ik wil mede vormgever zijn van die blauwe economie (een idee van Gunter Pauli, duurzaamheidpionier). De aarde (vanuit de ruimte gezien als een blauwe planeet) is een ecosysteem en je moet volgens Pauli ook naar de economie kijken als een ecosysteem. Een beetje groen doen is dan niet genoeg. In de blauwe economie is het afval van het ene bedrijf een grondstof voor het andere.

“De aarde is slechts één land,

waarvan alle mensen de burgers zijn”

~ Bahá’u’lláh.

Leven

Wij mensen leven! Dat is wat ons zo mooi maakt.  Dat wat we meemaken, wat we er van leren, onze daden. Daarom gebruik ik graag materiaal dat al geleefd heeft. Materiaal dat gerust een tweede leven verdient en gemakkelijk kan krijgen. Deze gebruikte kleding, beetje vaal of pillig, of een gekke oude print geeft het unieke karakter aan de stuk voor stuk unieke kledingstukken.

Naaiatelier

De kleding wordt door mij gemaakt in mijn naaiatelier aan huis. Momenteel vraag ik voor kleine klusjes vrienden en familie om hulp. In de toekomst wil ik een sociale huiskamer in mijn wijk organiseren waar verschillende mensen welkom zijn. Voor de gezelligheid, een goed gesprek en een kopje thee/koffie. Een plek waar anderen ook een bijdrage mogen leveren aan Schaap & Aap. Omdat we samen de onderneming vorm geven, en zo de wereld.

Nieuwsbrief?


Wil je op de hoogte blijven? Over waar en wanneer Schaap & Aap bijvoorbeeld op een beurs staat. Of wanneer er weer een nieuwe batch online gaat?

Schrijf je dan even in via het contactformulier!

Met liefde handgemaakt

Alle items van Schaap & Aap worden met liefde handgemaakt. Dat betekent dat alles altijd nét even iets anders valt. Dit komt ook doordat elk hergebruikt kledingstuk een andere dikte, souplesse of breisel heeft. Ook hoe een kledingstuk zich gedraagt na het wassen en dragen is afhankelijk van hoe duurzaam het oorspronkelijke kledingstuk is geweest. 

Bestelling?

Wil je een kledingstuk laten maken van een eigen favoriet of dierbaar kledingstuk?

Neem dan contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.


Als eerste?

Wil je als eerste getipt worden als er een nieuwe batch online gaat?

Vul dan hier het contactformulier in.


Betalen

Je betaalt gemakkelijk en snel via iDeal. 

Verzenden

Het kan ongeveer 2-4 dagen duren voordat ik je bestelling overdraag aan PostNL. Ophalen is ook mogelijk, in het atelier in Nijmegen of tijdens een beurs/festival. 

Retourneren en/of ruilen

Ben je niet helemaal tevreden? Past het niet, of staat het niet? Ik kan het mij niet voorstellen! Dan mag je het binnen 14 dagen terugsturen. Vul hiervoor het ruil- of retourformulier in.


Blijf op de hoogte

Volg Schaap & Aap op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en leuke persoonlijke berichten.

© Schaap & Aap 2019