'Ik handel vanuit een diep verlangen...'

Schaap & Aap

Ik, Greetje de Jezus (echtgenote, moeder, autonoom beeldend kunstenaar, wereldburger) heb Schaap & Aap opgericht.

Ik handel vanuit een diep verlangen om op een duurzame manier om te gaan met een van de eerste levensbehoeften van onze kinderen. Een lekkere (warme) duurzame broek aan hun kont!


Ik vind leuke kleding belangrijk, schoon en heel. Je kunt er mee laten zien hoe je in het leven staat. Het maakt een fundamenteel deel uit van wat we willen communiceren over onszelf.


Toen ik moeder werd voelde ik heel sterk dat ik mijn kind niet zo snel mogelijk naar een kinderopvang wilde brengen. Ik wil ze dicht bij mij hebben! 

Dit verlangen en de eisen die ik aan mijn kunstenaarschap stel zijn de motor geweest achter het starten van project Schaap & Aap.

Korte termijn

Sinds ik moeder ben wordt het voor mij steeds moeilijker om te negeren hoe slecht het met onze planeet aarde gaat. Hoe mensen lijden, hoe de aarde lijdt. Op de korte termijn levert het winst op maar op de lange termijn zullen onze kinderen hiervoor de prijs betalen. 

Ik voel dat ik moet ingrijpen, want hoewel ik zelf graag bio-katoenen kleding en verantwoorde ‘wolletjes’ voor mijn kind koop merk ik dat ik dit niet meer genoeg vind.


Het is heerlijk om in je ‘bubbel’ te blijven en te denken dat je verantwoord bezig bent. Niet dat je dat niet bent, je bent goed bezig zelfs, eco, groen en verantwoord, dat is de toekomst! Maar wat te doen in de tussentijd? Wat doen we met die enorme bergen afval die de ‘fast fashion industrie’ produceert? Dat is namelijk hoe de toekomst er uit ziet, letterlijk bergen van afval. En daar wil ik nu iets mee doen.

Opmaken

Het is belangrijk dat we ons realiseren dat ‘wegdoen’ geen wegdoen is. Het is niet weg, het gaat alleen ergens anders naar toe. Vroeger maakte mijn oma Dina van een versleten onderbroek nog een vaatdoek. De versleten wollen hemden van mijn stiefmoeders oma werden gebruikt om kinderhemdjes te maken.

Tegenwoordig  brengen we onze oude kleding in het gunstigste geval naar een kringloop of weggeefwinkel. Veel kleding beland ook 'gewoon' in de prullenbak. En als we denken goed te doen door onze kleding netjes in de 'kledingcontainer' te gooien beseffen we niet dat deze kleding niet wordt geschonken aan mensen die het hard nodig hebben.

Deze kleding wordt (bijna allemaal) gesorteerd en per kilo verkocht aan handelaren. Waarna het veelal verscheept wordt om vervolgens tegen spotprijzen gedumpt te worden op lokale markten in verre landen. Daar vernietigd het  door de lage prijs weer de lokale textielindustrie.

Groen denken

‘Groen’ is steeds gewoner geworden de afgelopen 10 jaar. Echter in de afgelopen 30 jaar slechts uitgegroeid tot 1% van de wereldeconomie. Dat moet beter kunnen hoor ik je denken... Het is tijd voor een andere aanpak.

Blauwe economie

Niet groen maar blauw is de toekomst. Een blauwe economie. Ik wil mede vormgever zijn van die blauwe economie (een idee van Gunter Pauli, duurzaamheidpionier). De aarde (vanuit de ruimte gezien als een blauwe planeet) is een ecosysteem en je moet volgens Pauli ook naar de economie kijken als een ecosysteem. Een beetje groen doen is dan niet genoeg. In de blauwe economie is het afval van het ene bedrijf een grondstof voor het andere.

“De aarde is slechts één land,

waarvan alle mensen de burgers zijn”

~ Bahá’u’lláh.

Leven

Wij mensen leven! Dat is wat ons zo mooi maakt.  Dat wat we meemaken, wat we er van leren, onze daden. Daarom gebruik ik graag materiaal dat al geleefd heeft. Materiaal dat gerust een tweede leven verdient en gemakkelijk kan krijgen. Deze gebruikte kleding, beetje vaal of pillig, of een gekke oude print geeft het unieke karakter aan de stuk voor stuk unieke kledingstukken.

Naaiatelier

De kleding wordt door mij gemaakt in mijn naaiatelier aan huis. Momenteel vraag ik voor kleine klusjes vrienden en familie om hulp. In de toekomst wil ik een sociale huiskamer in mijn wijk organiseren waar verschillende mensen welkom zijn. Voor de gezelligheid, een goed gesprek en een kopje thee/koffie. Een plek waar anderen ook een bijdrage mogen leveren aan Schaap & Aap. Omdat we samen de onderneming vorm geven, en zo de wereld.

Nieuwsbrief?


Wil je op de hoogte blijven? Over waar en wanneer Schaap & Aap bijvoorbeeld op een beurs staat. Of wanneer er weer een nieuwe batch online gaat?

Schrijf je dan even in via het contactformulier!